Circulariteit

Ingeborg Vos 28-07-2021 1288 keer bekeken

Naast de vier duurzame bouwstenen (identiteit, biodiversiteit, mobiliteit en energie) is ook het thema circulariteit uit het Rad van Crailo een belangrijk element bij buurtschap Crailo.

Bij circulariteit gaat het om de milieu-impact van gebouwen zo klein mogelijk te maken en zuinig om te gaan met bouwstoffen.

Betekenis van circulariteit
Bij circulariteit tijdens de (af)bouw van een woning of appartementengebouw ga je uit van het (her)gebruik van natuurlijke en duurzaam geproduceerde materialen. Denk aan hout, bamboe, kurk, houtvezelisolatie etc.

Ook secundaire bouwmaterialen worden hierbij verwerkt. Dat zijn bijvoorbeeld gedemonteerde materialen die afkomstig zijn van een gesloopt gebouw.

Toepassing in het buurtschap
Een architect is vaak op zoek naar nieuwe materialen, maar je kan ook een gebouw ontwerpen waarin je materialen hergebruikt en zo circulair bouwt.

In deelgebied Op de Hei wordt de architect uitgedaagd om zijn/haar visie te geven op het ontwerp van de te bouwen woning(en) of appartementengebouw waarbij de vorm, het kleurenpalet en de te kiezen materialen één verhaal vertelt en waarbij gebouwen in verbinding staan met de natuur.

Het gebouw De Spiegelhorst, nu nog een lelijk eendje, wordt getransformeerd naar een duurzaam ‘icoon’ voor buurtschap Crailo. Het gebouw krijgt een nieuw uiterlijk. Daarbij is circulariteit het uitgangspunt. Er zijn veel materialen aanwezig in het gebouw die direct hergebruikt kunnen worden.

Meer weten over dit onderwerp? Bezoek een de website van de circulaire bouweconomie.

Lees ook onze interviewserie over de thema's mobiliteit, energie, biodiversiteit, identiteit en het rad van Crailo

Cookie-instellingen